Followers

Thursday, December 31, 2009

What does “New Year” mean?



It certainly means that the numeral has changed from 2009 to 2010.

A whole year has passed and only memories are left of it – good and bad

Is the year “new” or will we be “new”?

That we may have another year to appreciate Life that God has given us

It surely means that we all have grown older

And therefore inching towards death.

What does “Happy New year” mean?

Happiness is relative.

Some are happy being selfish and the “new” year is used to further fuel their selfish desires

Many people’s happiness is gained at the expense of other people’s misery.

I have never understood the New Year celebrations since I was a teenager. Growing older, I realize that people are simply creatures of habits and rituals – they simply do things that they do not understand because everyone else is doing it.

So, I won’t wish you a Happy New Year. From the bottom of my heart I wish you and myself the following reminders and wishes:

“May you all be less burdened in life and may you all cause less burden to others. If you cannot make the world a better place, do not make it worse.

While you are struggling to live a life, remember others have been given life to live too.

While you find your brown skinned child deserving of all the good things in life, try to remember that the yellow, black, white, etc children too have that same need. Sharing will not kill you. We will all die one day without trying.

While you believe you love God and have found a way to express your love for Him, try to remember that others too have found their way. Being violent in expressing love is not love – it is narcissism, violence and dangerous obsession.

Let us remind ourselves that our “good” station in life is a gift, not a representation of our ability. Like wise our “poor station” in life is not a representation of our ability either. It is a test and we will overcome”.

Wish you all a less burdened and sharing journey in this temporary life!

Peace !

6 comments:

SSS Admin said...

Salam Sdr. Jahamy,

Kami menghargai sokongan padu yang berterusan dari RAPERA yang dizahirkan melalui pamiran Logo SSS.

Harapan kami agar kita semua dapat melibatkan juga saudara mara dan sahabat handai bagi menyemarakan lagi perjuangan ini dengan menandatangai petisyen SSS.

Maklumat yang lebih lengkap untuk kempen SSS ini boleh didapati di sini

Kami akhiri dengan ucapan setinggi terimakasih kami sekali lagi atas sokongan Tuan.

Salam Sejahtera.
"SATU BAHASA, SATU BANGSA, SATU NEGARA"

Nia Sarah said...

Logo cantik,colorful!I likeeee...Sarah nak juga copy paste di blog saya,tapi...

“Adakah pemimpin-pemimpin politik, khasnya Menteri Pelajaran, mempunyai keazaman politik untuk mengambil inisiatif yang positif serta tegas , demi bangsa Malaysia dan Negara, untuk mencapai impian sebuah negara yang teguh lagi bersatu padu yang dilambangkan oleh ungkapan “Satu Bahasa, Satu Bangsa, Satu Negara” (spt tertulis di 'Kentang Panas')

Sekadar paste,sign petisyen itu bukan masalah besar...sat2 lagi pun boleh buat kurang dari 2 minit,masalahnya...I'm a believer not a disciple/follower.

Nak copy paste/sign kena fahamkan dulu dan percaya(yakin) barulah boleh sokong.

Isu penolakkan SSS(Me-malaysia-kan bangsa Melayu,Cina,India,etnik lain) lebih kurang sama kot...kot lah,dgn isu penggunaan nama Allah (tuhan semesta alam).Dua-dua sepatutnya menyatukan tapi ramai yang tak boleh terima.

Cik Bunga rasalah(tolak cerita politik),jika masyarakat benar2 faham apa itu SSS dan apa itu nama Allah depa takkan nak bantah 100%.Takkan lah masyarakat Malaysia tak cukup empathy,tak suka bersatu,harmoni,loving2...kami suka tau!

Masalah utama di sini,ramai tak faham+tak yakin(percaya)= TAKUT/KELIRU

Apa yg pihak tuan rancangkan untuk mengurangkan 'ketakutan/kekeliruan' ini?

Jahamy pula,mengapa delete dan re-paste?Mungkinkah dulu kurang faham dan sekarang lebih faham dan percaya?

Maklumlah Jay dan saudara SSS Admin...kami generasi muda ni ketegaq sikit(nak belajar dan fahamkan dulu...baru ikut)

Jangan salah faham,Sarah SUKA SANGAT-SANGAT Satu Bahasa,Satu Bangsa,Satu Negara(SSS)...Sarah cuma tak suka SYOK SENDIRI!


Cik Bunga.

SSS Admin said...

Sdri Nia Sarah,

Saudari dipersilakan ke Laman SSS untuk mengutarakan pendapat Saudari, mengemukakan persoalan, membaca maklumat-maklumat lanjut mengenai kempen ini serta juga perkara-perkara berkaitan dengan pendidikan dalam konteks pembinaan negara.

Kami di SSS juga ingin melihat dari sudut kacamata Saudari supaya kempen ini dapat dilaksanakan dengan lebih menyeluruh apabila pandangan-pandangan dari pelbagai sudut dapat dimanafaatkan dengan sebaik-baiknya.

Salam Sejahtera,

"SATU BAHASA, SATU BANGSA, SATU NEGARA"

Nia Sarah said...

Alahai SSS,tahu-tahu sahaja Cik Bunga rabun dan berkaca mata.

Setiap hari,Cik Bunga peruntukkan 30minit masa untuk membaca blog2 yg dirasakan dapat mengurangkan kebarangkalian Cik Bunga utk jadi katak di bawah tempurung...campuq 30 minit lagi ber FB...tinggal 23 jam sahaja.

Cik Bunga kena schedule dulu masa untuk melawat Laman SSS sekali lagi...guna banyak masa tu!

Disebabkan Cik Bunga agak letih dan malas...baca sahaja disini.

SSS nak tau cara berkempen yang berkesan,kena kerja lebih sikitlah...pi baca,kaji dan ulang cara pemimpin melayu & bukan melayu berkempen dan menyebarkan fahaman sekitar tahun 20an-50an.

Kedua,ni cara malas tapi okaylah kot...contact sahaja Zubedy S/B.Depa promote unity besar-besaran...Cik Bunga pun promote unity,tapi di peringkat...kecil-kecilan.

Ketiga,fahaman generasi muda rata-rata diacu oleh generasi yang kurang muda...sbg contoh ibu bapa dan guru,kalau ibu bapa n golongan guru pun tak faham dan percaya tentang konsep ni...apatah lagi generasi muda.Pi lah ke semua sekolah2 di Malaysia ni..sambil minum kopi,sembang2 lah dalam PIBG.Insyallah...banyak maklumat dan tentangan bernas dan kurang bernas dapat dikumpulkan di situ.Tu belum lagi pihak SSS berborak dgn golongan pelajar,depa lagi pandai dan creative tau!

Ke-empat, pi Pavilion,KL...luangkan masa 3 jam,pi tengok Avatar-3D sat!Awesome sangat-sangat...SSS pi lah telek cara Na'vi dlm film tersebut.

Kelima,apa pun...toksah perabih duit mengumpul maklumat melalui mana2 telco.Merugikan dana dan hanya mengumpul maklumat yang kurang tepat.

Keenam,penglibatan semua hotel di Malaysia...tapi yg ni panjang lagi ceritanya.

Ketujuh...Cik Bunga dah mengantuk!

p/s Insyallah...umoq panjang,sihat lagi akal,Cik Bunga pi masuk Laman SSS next weekend ya.

Ciao!

Anonymous said...

hidup tsb

PRAY,IT WORKS. joe's blog said...

I say friend, you write beautiful. I pray there will be more of you in malaysia. PEACE, bro.