Followers

Thursday, January 13, 2011

Muslims cannot celebrate Chinese New Year with others ???


This 8 year old Muslim boy studies at a Chinese school. He came home one day and told his father “Papa, did you know that Muslims should not celebrate Chinese New Year?”

His father asked. “Who said that?”

He replied, “My Ustazah in school”.

The father explained to him that a Muslim can celebrate Chinese New Year with their Chinese friends. That Chinese New Year is not a religious festival but it signifies the start of the Chinese calendar.  The father told him that he will go and speak to the Ustazah not to say these things.

“But Papa, don’t scold her. She is a nice lady”. His father assured him that he won’t scold the Ustazah.

The father then went to school and the following transpired:

Father (F) : “ Salam Ustazah. Saya ayah A. Ada perkara nak bincang sikit”.

Ustazah (U) : “Mualaikum salam. Sila masuk”.

F: “ Anak saya balik dari sekolah tadi, dia kata orang Islam tidak boleh raikan Hari Raya Cina”. 

U: “Betul lah tu. Saya yang cakap. Kalau ikut kan tak boleh?”

F: “ Maafkan saya Ustazah. Hari Raya Cina tak ada kena mengena dengan agama. Ia merupakan permulaan calendar ciptaan orang Cina berdasarkan pengiraan perjalanan matahari dan bulan. Sepertimana juga kita ada calendar Hijrah, calander Gregorian yang 2011 ni, dan macam2 calaneder lagi. Semua ni menjelmakan rahmah dan kebesaran Allah yang bagi ilmu pada kita untuk mengira masa melalui macam-macam cara”.

U: “Tapi Hari Raya Cina kan untuk CIna. Makanan dia orang tu kan tak halal?”

F: “ Puan, di Cina ada lebih daripada 30 juta orang Islam melebihi kita yang Melayu disini. Pokoknya ialah bukan Cina atau bukan Cina tapi Muslim atau tidak. Bukan semua Cina bukan Muslim”. 

U: “Maksud saya, kalau kita pergi rayakan di rumah orang CIna, kan makanan dia orang tak halal?”

F: “Kita jangan lah makan makanan yang tak halal kalau ada. Kalau kita dijemput, tentu mereka sediakan makanan halal. Kalau mereka tak sediakan, apa salahnya kalau kita pergi tapi tak makan? Kalau was was pun, tolak cara sopan. Tujuan kita kan nak rapatkan siratul rahim dan berkongsi rahmah yang Allah bagi pada kita? Kita orang Islam berupaya hidup dengan segala makhluk Allah secara aman.”

U: “ Ye tak ye juga. Mungkin saya tersilap cakap sebab saya risau pasal makanan. Mungkin tak kena saya cakap macam tu pada budak-budak”.

F: “Saya tak salahkan Puan. Pemikiran kita jadi sebegini kerana system pendidikan kita serta pergaulan kita yang memprejudiskan minda kita. Macam isteri saya juga orang Cina tapi semua keluarga dia adalah vegetarian.  Sampai ada coklat yang punyai gelatin pun dia orang tak makan.  Lagi risau dia orang tentang perkara tu daripada kita”.

The father and the Ustazah greeted each other and parted as friends as they discussed the possibility of her teaching his son Arabic in his home.

I do not blame the Ustazah. She is a kind and good lady but the product of an education system that has been segregationist. There are of course a host of other reasons why such things happen – mostly due to the kind of Islam that is permitted to grow in our country for the past 20 years by politicians, religious people and the institutions.

Peace !

3 comments:

jon pour do care said...

Rasa2 macam kenal lak ngan si father and son ni ! Tapi di mana ya ? ting..ting..ting..ting..ting..ting..ting (bunyi lagu twilight zone)!

Anonymous said...

Salam Bro,

It should be Wa'alaikumsalam and not as published.

Jimizul

Sam Zane said...

I think there are fatwas not favoring celebration of any kind that is repetitive and recurs every year on the same day with the exception of the two Eids. The Ustazah in my opinion erred when highlighting the halal food as daleel. Please refer to the learned salaf muhaddeeths for the correct daleel. Wallahu'alam.